.

En annorlunda galoppresa mot drömmen om seger i Grand National

Lars-Åke Enström var så nära, så nära att vinna Grand National förra året och även om den hedervärda tredjeplatsen med Boss Mans Ladder förstås var en stor bedrift så lever drömmen vidare om att få lyfta bucklan. I år startar han Three Is Company. – Att starta i Grand National på Strömsholm har vi kämpat för i ett helt år.

Skaratränaren och hans kompis Three Is Company har haft en trög försäsong som kantats av strul, men i den senaste starten visade han att formen är på gång.

Hur känns han inför årets största uppgift – Svenskt Grand National?

– Han är där jag vill att han ska vara. Ryttaren Elliot Öhgren och han trivs bra ihop och de vann Familjen Perssons Minneslöpning tillsammans förra året. Han verkar tända till lite extra när det är Cross Country-stil. Han läser avstånd och sådant väldigt bra och brukar oftast komma rätt på alla hinder. Jag tror han kommer vara “topp tre” i GN.

Om vi tar det från början – hur började det här med ditt hästintresse egentligen?

– Jag har alltid älskat hästar, men jag har alltid varit våldsamt allergisk och inte kunnat vara i ett stall utan att bli sängliggande i en vecka. Jag har också alltid älskat hundar och så märkte jag plötsligt att jag började kunna umgås med dem. Även pollen har det blivit bättre med och i år har jag inte känt någonting. Det enda djuret som inte fungerar är katt. Jag är ju rätt ny i sporten och köpte min första häst när jag var 47 år.

Tillsammans med hopphästen och läromästaren Calypso startade Lars-Åke resan som ryttare och tränare. Bredvid sig har han haft sin flickvän och hennes syster som hjälpt till.

– Jag trivdes inte i en paddock så jag flyttade ut alla hinder på gräset runt hagarna och hoppade i terrängen som i fälttävlan. Calypso var väldigt fundersam i början då han undrade varför hindren var utanför banan. Efter ett tag gick det bra och jag åkte på mitt första ridläger den sommaren. Det var ett kombinerat fälttävlansridläger och det var jag och femton flickor mellan tolv och femton år.

Allt gick bra även om han fick plugga hårt hela natten för att lära sig dressyrprogrammet.

Sommaren 2016 köpte han det engelska fullblodet Velldone med hjälp av Bodil Blomqvist som då var tränare. Efter ett års ridning så startade de honom och det blev seger på Övrevoll i Oslo under Anna Pilroth och han var fast. Inte minst tack vare Bodil och Stig Pilroth som lärde honom om en sport han inte visste något om – galopp.

Tog ut egen licens

Efter att på Irland hoppat 1,40-hinder så tog Lars-Åke ut amatörryttarlicens några månader efter att han blivit amatörtränare 2019. Han har till och med provhoppat en del hinder på Strömsholm.

– Jag har alltid haft en längtan att få tävla. Jag red några lopp, men har inte gjort det sedan jag bröt tummen. Jag har inte släppt tanken på comeback. Allt är klart för att ta ut ryttarlicens igen. Det var underbart att hoppa på Strömsholm. Fantastiska hinder.

På lördag kommer Lars-Åkes föräldrar att vara på plats för att se Three Is Company starta i Svenskt Grand National – och kungen.

– Det är lika stort för mig att mor och far är på plats för första gången som att kungen kommer, avslutar Lars-Åke som till vardags arbetar med lastbilar för Volvo Powertrain i Skövde.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close