Handboll

Magnus Oscarsson Söder klar för tre nya Skuruår

Magnus Oscarsson Söder är klar för ytterligare tre år som huvudtränare i Skuru IK Handboll. Förlängningen följer efter två mycket framgångsrika säsonger med damlaget där såväl SM-guld som seger i ATG Svenska cupen kan läggas till meritförteckningen.

–Det är naturligtvis ett lätt beslut att fatta från klubbens horisont. Magnus har gjort ett fantastiskt arbete. En del av det är uppenbart. Alla kan se guldmedaljerna blänka men det finns också mycket osynligt arbete där Magnus levererat med råge. Det handlar om hur man bygger upp, vidmakthåller och utvecklar en träningsmiljö på absoluta elitnivå. Den resan vill vi fortsätta med Magnus ett bra tag till, säger Jonas Johansson, ordförande i Skuru IK Handboll.

Inte heller för Magnus Oscarsson Söder var det ett svårt beslut att fortsätta sammarbetet.
–Det var ett av karriärens enklaste beslut att förlänga med Skuru. Jag trivs oerhört bra i föreningen. Med så drivna spelare, ett ledarteam i världsklass och en träningsmiljö som tillhör de bästa i landet så är det en förmån att få fortsätta vårda Skurus elitkultur.

Hur skulle du beskriva din egen resa som tränare sedan du kom till Skuru?
– Jag har utvecklats oerhört mycket på flera plan som tränare i Skuru. Att få jobba nära så kompetenta spelare och ledare varje dag och hela tiden försöka driva utvecklingen framåt skapar en miljö jag trivs i. Jag tycker också att jag tagit kliv framåt i mitt ledarskap och även om jag måste fortsätta utvecklas så kan jag samtidigt se hur långt jag kommit tillsammans med spelarna, vi utmanar och utvecklar varandra, säger Magnus Oscarsson Söder.

Vid sin sida kommer Magnus Oscarsson Söder fortsatt att flankeras av fys- och assisterande tränare Calle Tagesson och målvaktstränaren Thomas Forsberg.
– Både Calle och Foppa är ovärderliga. Inte bara när det gäller deras kompetens som är av absoluta toppklass utan även när det kommer till stödet för mig i min roll. Jag kan lita på att inget lämnas åt slumpen och att de alltid sätter spelarna främst. Två fantastiska kollegor som jag trivs oerhört bra med helt enkelt, konstaterar Magnus Oscarsson Söder.
– Ser vi till vår elitverksamhet är det här Skurus varumärke sitter. Vi ska erbjuda Sveriges mest kvalificerade träningsmiljö på damsidan och det gör vi med denna trojka vid rodret, säger Jonas Johansson.

Om du blickar framåt till nästa säsong hur vill du utveckla laget ytterligare och vad innebär förändringarna på spelarsidan?
– Det kommer att bli ett delvis nytt lag till nästa säsong. Vi kommer såklart att fortsätta vårda träningskulturen som gör oss så bra och har gjort över tid. Vår grundidé när det gäller hur vi vill spela kommer också kvarstå och utvecklas men sen ska vi hitta en ny identitet för vad vi vill stå för som lag kommande säsong. Det blir en tuff men spännande uppgift, säger Magnus Oscarsson Söder.

Hur ser du på möjligheten att hävda positionen som ett av topplagen i SHE framöver?
– Vi ska alltid ha målsättningen att vara ett topplag och när några lämnar får andra ta vid. Det är en naturlig gång som vi också är stolta över för det är ett fint kvitto på att vi har en verksamhet som fostrar proffs och landslagsspelare. Självklart är det stora roller att fylla men det är inte heller bara en som ska göra det, vi gör det tillsammans, där alla är delaktiga och bidrar.

Men vi är inte där än. Säsongen är allt annat än över. På måndag börjar kampen för att försvara mästartiteln mot IK Sävehof. Hur är stämningen i laget inför finalserien?
– Stämningen är på topp och vi är framme vid säsongens roligaste men också svåraste matcher. En utmaning som känns väldigt inspirerande där vi har allt att vinna.
Hur tror du finalserien kommer att utvecklas och vad är nyckeln till att vinna över Sävehof?
– Jag hoppas på jämna och tuffa matcher där det bjuds på den bästa handbollen för säsongen. För att besegra Sävehof krävs förmåga att hantera både taktiken och anspänningen i en final. Det krävs ren och skär perfektion. Men samtidigt är det så det ska vara i en final och vi gillar utmaningen, säger Magnus Oscarsson Söder.

Magnus Oscarsson Söders kontrakt med Skuru IK Handboll löper på tre år.
Innan Magnus Oscarsson Söder kom till Skuru var han verksam på herrsidan i RP IF Linköping och assisterande tränare i Hammarby under sex år i Handbollsligan och haft uppdrag som stadslagstränare för Stockholms Handbollförbund och är förbundsinstruktör för Svenska Hanbollförbundet. Han är i dag också engagerad som instruktör på Nationell Idrottsutbildning (NIU) vid Sjölins gymnasium Södermalm och Midsommarkransens gymnasium. Magnus Oscarsson Söder har sina rötter i Sannadals SK.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close