Handboll

Bengt Johansson avliden

Svensk handbolls störste ledare genom tiderna har gått ur tiden.

Bengt ”Bengan” Johansson blev 79 år gammal – och sörjs nu av en hel handbollsnation.

Nyheten om Bengt Johanssons död kommer från Svenska Handbollsförbundet.
De skriver:
Bengt Johansson var en av svensk handbolls största ledare genom tiderna och hans avtryck på svensk handboll såväl i Sverige som internationellt kan inte nog hyllas.

Bengt fostrades i moderklubben Halmstad Handbollspojkar och spelade senare även för Halmstad HP, Hellas och Drott. På meritlistan finns fyra SM-guld som spelare, tre med Hellas och ett med Drott. Bengt gjorde som spelare 83 landskamper för Sverige och blev sedermera vår mest framgångsrike förbundskapten (1988 till 2004) genom tiderna och har lett Sveriges handbollslandslag till bland annat två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver. Laget under Bengts ledning, ”Bengan Boys”, var under många år ett av Sveriges främsta idrottsliga varumärken och har skapat många handbollsminnen hos den svenska befolkningen. Hur många som börjat och fortsatt spela- och leda handboll och inspirerats av Bengts inkluderande ledarskap kan vi inte räkna till. Många av de som spelade för ”Bengan” i landslaget är nu själva framgångsrika, aktiva handbollsprofiler och ambassadörer för svensk handboll.

Bengt Johansson är för alltid en framträdande del av svensk handbolls historia och finns i svensk handbolls hjärta.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close