Fotboll

AIK värvar landslagsspelare från Jamaica

28-åriga Chinyelu Asherhar skrivit på ett ettårskontrakt med AIK.
Mittfältaren är landslagspelare för Jamaica och har en annorlunda fotbollsresa bakom sig.

Damlagets manager Anne Mäkinen kommenterar värvningen:
– Chinyelu är en mångsidig, dynamisk spelare som kan spela på flera olika positioner och bidra till den flexibiliteten som vi vill ha i vårt sätt att spela. Hon står också för massvis med rutin och erfarenhet som vi behöver för att fortsätta utveckla laget i Damallsvenskan.

AIK summerar delar av henne karriär:
28-åriga Chinyelu Asher lämnade 2016 USA för Kazakstan då hon skrev på för BIIK Kazygurt från staden Shymkent. Laget spelade i högstaligan och BIIK Kazygurt vann 2016 ligan för fjärde året i rad och Chinyelu spelade sju matcher för dem. Efter spel i colombianska Club Independiente Santa Fe Femenino från huvudstaden Bogotá under 2017 och amerikanska Washington Spirits reservlag under 2018 skrev Chinyelu den 20 december 2018 på för norska Stabæk Fotball Kvinner som spelade i högstaligan, Toppserien där de 2019 slutade på elfte plats i tabellen och blev degraderade till 1. divisjon. Debuten för Stabæk skedde i seriepremiären borta mot Vålerenga IF (0–1) inför 454 åskådare på Intility Arena i Oslo den 24 mars 2019, då hon spelade hela matchen i tröja nummer 14. Det blev sammanlagt 14 seriematcher och två cupmatcher för henne i Norge innan hon vände hem till USA igen. Med anledning av utbrottet och smittspridningen av pandemin covid-19 blev det ingen ny klubb för henne under 2020, utan hon tillbringade tiden med att träna hemma i USA.
Den 8 april 2021 meddelade Washington Spirit att man tecknat ett kontrakt med Chinyelu Asher. Debuten skedde två dagar senare mot North Carolina Courage (2–3) i NWSL Challenge Cup på WakeMed Soccer Park i Cary, NC. Chinyelu Asher inledde på bänken i tröja nummer 24 under ledning av den engelske coachen Richie Burke och ersatte Ashley Hatch i den 88:e matchminuten. Det blev även två matcher i National Women’s Soccer League för henne; inhopp hemma mot Gotham FC (2–3) den 18 juli 2021 och uttagen i startelvan borta mot Chicago Red Stars (1–3) den 2 augusti 2021.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close