.

Polisen och sport

Sport spelar bokstavligen en stor roll i vårt samhälle idag. Svenska framgångar inom fotboll, tennis eller ishockey får våra blågula hjärtan att stolt slå ett extra slag. Olika sportevenemang och turneringar runt om i Sverige lockar kontinuerligt ett stort antal besökare. Polisen utgör en viktig funktion och har ett avgörande ansvar för säkerhet och ordning i vårt avlånga land. Föga överraskande så finns det flera beröringspunkter mellan polisens arbete och sport. Nedan kikar vi närmare på polisens olika roller inom sport i Sverige. På Polisliv kan du läsa mer detaljerat om den svenska polisens breda arbetsuppgifter inom sport och mycket annat. 

Sport som hobby och motion 

Arbetet som polis kan ofta vara stressigt, både fysiskt och psykiskt. Poliser behöver därför precis som alla andra att slappna av emellanåt efter arbetet. Sport är en populär fritidssyssla och hobby för många som jobbar inom polisen. Den hjälper polisens anställda att slappna av och glömma den hektiska tillvaron och tuffa arbetsuppgifterna. Smaken är som baken och det kan handla om allt från simning och fotboll till tennis, ishockey eller gammal hederlig motionsträning. Som en extra bonus så är sport och motion nyckeln till bättre hälsa och ett längre liv. Poliser ute i fältet behöver vara i bra fysisk form för att kunna klara av sina arbetsuppgifter. Utövande av sport erbjuder därför både mer styrka och bättre mental välbefinnande inom polisen. Genom att utöva sport så kan poliser alltså varva ner samtidigt som dessa håller sig i fysisk form. 

Sport som team building 

Många organisationer har idag ett stort fokus på team building. Syftet är att öka organisationens effektivitet genom att stärka samhörigheten inom personalen. Team building är speciellt viktigt inom krävande organisationer som polisen. Som polis så arbetar man ofta i ett team och är beroende av ett bra samarbete med sina kollegor. Poliser som arbetar ute i fältet måste kunna förlita sig helt på sina kollegor. Sport är ett perfekt medium till att bygga och utveckla samhörighet inom ett team. Precis som andra så spelar poliser därför både fotboll, bandy och många andra sporter. Team building aktiviteter hjälper därför poliser att lära känna sina kollegor bättre. Dessa sociala erfarenheter med arbetskollegorna kan ofta visa sig helt avgörande i pressande situationer ute i fältet. Team building genom sport erbjuder dessutom motion som alla poliser behöver. 

Insatser vid sport evenemang 

Många svenskar älskar att uppleva sport live. Tv:n i all ära men en fotbollskamp eller ishockeyturnering upplevs bäst live. Det är här polisen kommer in i bilden. Stora sport evenemang betyder en tillströmning av många sport fans. Polisens uppgift i dessa sammanhang är att stå för ordning och säkerheten kring sportarenorna. Syftet är att skapa en trygg tillvaro för både dig, mig och alla andra som älskar live sport evenemang. Polisens fysiska närvaro minskar också risken för diverse huliganrelaterat våld och oro kring olika sport evenemang. Genom dialog med fans från olika sportlag kan polisen minska risken för konfrontationer. Polisen skall också göra säkerhetsbedömningar i fall där våldsamma individer hotar den allmänna säkerheten på arenorna. Klotter och annan form för vandalism är en annan avigsida med stora sport evenemang som polisen försöker få bukt med. Polisen spelar också en viktig roll med att ge säkerhet åt sportstjärnor och andra kändisar vid stora evenemang. En annan viktig uppgift för polisen är att se till att säkerhetsföreskrifter respekteras vid stora sport evenemang. Det handlar om arenornas infrastruktur och att antalet åskådare inte överskrider arenornas totala avsedda kapacitet. 

Stöd för ungdomar

Det är ofta inte lätt att vara ungdom i gränslandet mellan barndom och vuxenlivet. Kriminalitet börjar ofta i ungdomsåldern. Det är därför naturligt att polisen lägger stora resurser på att skapa en god dialog med ungdomar. Ungdomar som hamnat snett i livet är ofta misstänkta gentemot polis och andra myndigheter. Genom att bygga personliga broar kan polisen vinna dessa ungdomars förtroende. Sport är ett perfekt medium för att bygga sociala relationer och utveckla kontakter. Genom att spela fotboll och andra sporter med ungdomar, så blir polisen en del av ungdomarnas gemenskap. Sport kan riva ner sociala barriärer och stärka ungdomarnas självförtroende och välbefinnande. Genom sport och skoj kan polisen erbjuda en positiv och inspirerande vuxenroll för ungdomarna. 

Trafikpolis vid maraton mm

Det är vanligt att maratonlopp genom våra städer leder till tillfälliga omdirigeringar av trafiken. Trafikpolisen spelar en avgörande roll med att omdirigera biltrafiken och individer från avspärrade områden. Polisens närvaro minskar risken för kaos och ger en viktig dimension av trygghet till både sportutövare, deras fans och alla medborgare i samhället.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close