.

Stora förhoppningar på GT Söder i SHE

Det går sådär för Stockholms handbollsklubbar. I våras åkte både Hammarby och AIK ut ur herrarnas elitserie. GT Söders A-damlag tog i sin tur klivet upp i SHE (svensk handbollselit dam) efter att de vann Allsvenskan i våras. Den här säsongen är de Stockholms bäst rankade lag. Skuru IK spelar också i den högsta damligan, men ska vi vara petiga hemmahör de från Nacka.

Tung start för GT-damerna

Tyvärr har starten i SHE varit allt annat är lätt. GT Söder-damerna ligger längst ned i poängställningen. Hittills har de spelat fyra matcher men samtliga av dem förlorade de. Klubben har arbetat hårt under sommaren för att få ihop ekonomin som krävs för att spela på den högsta nivån. De har även bytt ut sin gamla sporthall Sköndalshallen mot Eriksdalshallen för att möta arenakraven som Svenska Handbollsförbundet ställer för att få spel i SHE.

Stora förhoppningar på Skuru

Det går desto bättre för grannlaget Skuru. De ligger just nu på en fjärdeplats i tabellen och har vunnit två av sina fyra spelade matcher. En match slutade oavgjort och en förlorade de. Skuru är en av förhandsfavoriterna till att vinna hela SHE. De anses vara det starkaste laget att utmana de regerande mästarna IK Sävehof. Sävehof har vunnit serien tio av de senaste elva säsongerna. De ligger nu på en andraplats efter Höörs HK H 56, som är det enda laget som har vunnit sina första fyra matcher.

Anledningen till att Skuru är en av förhandsfavoriterna är för att de har värvat starka spelare under försäsongen. De kommer även att spela i Europacupen, vilket kommer att kunna höja deras spelnivå. Experterna på Handbollskanalen tror att de kommer att kunna ta sig till finalen i vår om de håller sig fria från skador.

Förberedelser till VM

Det är inte bara klubbspel som tar upp spelarnas tid. I höst kommer några av dem att plockas ut till landslaget som ska åka till Japan för att spela i VM. Alexandra Bjärrenholt och Mathilda Lundström i Skuru kan bli två av dem. De var med i truppen när Sverige vann sina första EM-kvalmatcher mot Portugal och Nordmakedonien. Sverige leder nu gruppen och kvalspelet kommer att köra igång igen i mars. De två kvalmatcherna var landslagets sista landskamper innan VM, som spelas i Tokyo mellan den 29 november och 15 december. Enligt betfair handboll odds är Sverige långt ifrån favoriter. Norge är förhandsfavoriter med oddset 2.75. Oddset för en svensk VM-seger är 31.00.

Damlandslaget har aldrig lyckats ta medalj under ett VM. De har däremot tagit både EM-silver och EM-brons. I svenskornas grupp finns Ryssland, Japan, Kina, Argentina och Demokratiska republiken Kongo. Det är länder som Sverige har besegrat tidigare och det finns en stor chans att Sverige tar sin första VM-medalj i handboll för damer.

För Stockholms del vilar det stora förväntningar på GT Söder för att de ska ha minst en klubb i de högsta handbollsserierna. För svensk del vilar stora förhoppningar på att en ny mästerskapsmedalj läggs till i samlingen och på att damlandslaget skriver in sig i svensk sporthistoria.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close