.

Svensk amerikansk fotboll på frammarsch med Stockholm i spetsen

Amerikansk fotboll tillhör kanske inte de största sporterna i Sverige, men det är en sport som vinner alltmer mark för varje år, inte minst på damsidan. Det svenska damlandslaget tog nämligen silver vid EM i Leeds i mitten av augusti. Samtidigt blir också de svenska klubblagen allt bättre, vilket leder till att spelkvalitén höjs. Något som är både viktigt och positivt för amerikansk fotboll i Sverige.

Stockholm Mean Machines överlägsna

Amerikansk fotboll har tvärtemot vad många kanske tror en ganska lång historia i Sverige. Redan på 1970-talet kom sporten hit genom amerikanska utbytesstudenter och under 1980-talet bildades också de första lagen. 1984 bildades Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, SAFF, och sju år senare, 1991, valdes förbundet också in i Riksidrottsförbundet, vilket förstås var något av ett erkännande för sporten i Sverige. Redan 1985 korades dock de allra första svenska mästarna i amerikansk fotboll i form av Lidingö Pink Chargers. 

Samma år som SAFF valdes in i Riksidrottsförbundet startades också Superserien med totalt sex lag. Efter en grundserie med tio omgångar och därpå följande slutspel var det till slut Uppsala 86ers som vann den allra första upplagan av Superserien. Under 1990-talet blev amerikansk fotboll allt mer populär i Sverige samtidigt som Superserien växte och som mest bestod tio lag. 1996 delades Superserien in i två olika konferenser efter amerikansk modell. Kring millennieskiftet tappade sporten i popularitet, främst på grund av att klubbarna inte hade någon utvecklad ungdomsverksamhet. 

På senare år har det dock börjat hända en del igen. Inte minst på ungdoms- och juniorsidan där olika satsningar nu även börjar ge resultat på landslagsnivå. I början av augusti tog sig de svenska herrjuniorerna till final i EM i Bologna efter en stark insats mot Frankrike i semifinalen som Sverige vann med 7-0. I finalen blev dock Österrike allt för svåra och Sverige förlorade till slut med hela 28-0. Men, ett silver i junior-EM visar att svensk amerikansk fotboll är på helt rätt väg. 

Ett par veckor senare var det dags för ännu en medalj i internationella sammanhang när det svenska damlandslaget tog EM-silver i Leeds. Detta efter att de svenska damerna besegrat Österrike i den avslutande matchen med hela 48-6. 

Sedan 2012 har även damerna sin egen upplaga av Superserien, som 2019 bestod av fyra lag. Svenska mästare blev Carlstad Crusaders efter finalseger mot Örebro Black Knights med 14-8. Antalet lag i Superserien för herrar var även det fyra stycken säsongen 2019 efter att det femte laget, Göteborg Marvels, dragit sig ur. Till slut stod Stockholm Mean Machines som svenska mästare efter att ha besegrat Carlstad Crusaders i SM-finalen i Borås Arena med 48-35.

Source: ‘Borås Arena’ by Adrian Pierre Phil Spahiu via Wikipedia (CC BY-SA 3.0) 

Sveriges äldsta klubb – Stockholm Mean Machines

Ända sedan amerikansk fotboll kom till Sverige under 1970-talet har Stockholm varit något av ett centrum för sporten. Inte minst tack vare Stockholm Mean Machines, som tillsammans med Carlstad Crusaders under 30 år varit de dominerande lagen inom svensk amerikansk fotboll. 

Stockholm Mean Machines grundades redan år 1982 under namnet Danderyd AFF och blev då Sveriges allra första förening för amerikansk fotboll. Ett par år senare bytte klubben namn till Danderyd Mean Machines och var ett av de lag som fanns med när de första, förvisso inofficiella, svenska mästerskapen i amerikansk fotboll spelades. Danderyd Mean Machines gick hela vägen till final där man dock föll mot Lidingö Pink Chargers med 0-6 på Bosön på Lidingö.

Danderyd Mean Machines gick även till final 1987 där det blev ännu en förlust, denna gången mot Kristianstad C4 Lions, som vann med 22-0 på Stockholms stadion. Men, till slut lyckades Danderyd Mean Machines knipa ett SM-guld efter att laget i SM-finalen 1990 besegrade skånska Limhamn Griffins med 28-21 på Arosvallen i Västerås. 

Under början av 1990-talet fortsatte Danderyd Mean Machines att tillhöra toppen inom svensk amerikansk fotboll och 1992 tog laget också sitt fjärde SM-silver. 1995 flyttade laget från Danderyd till Stockholms mer centrala delar och i och med det ändrades också lagets namn till nuvarande Stockholm Mean Machines. Nu inleddes också något av en storhetstid i klubbens historia. Mellan åren 1997 och 2009 vann Stockholm Mean Machines inte mindre än tio av tretton SM-guld.

Efter guldet 2009 började det dock gå betydligt sämre för Stockholm Mean Machines. Laget började missa slutspel och kom under flera år till och med sist i Superserien. 2017 var de dock tillbaka och tog sig till semifinal där det dock blev förlust mot Örebro Black Knights med 36-14. Den stora revanschen kom året därpå 2018 när Stockholm Mean Machines återigen mötte Örebro Black Knights i semifinal, men denna gång vann stockholmarna med 35-14. I finalen vann Stockholm Mean Machines en stenhård match mot Carlstad Crusaders med 42-41 och kunde därmed för första gången på nio år titulera sig svenska mästare. 

Säsongen 2019 var ingenting annat än en stor succé för Stockholm Mean Machines. Laget gick obesegrade genom grundserien med sex segrar av sex möjliga. I semifinalen blev det ännu en gång vinst mot Örebro Black Knights och i finalen blev det ännu en finalseger mot Carlstad Crusaders, vilket innebar att laget tog hem sitt 13:e SM-guld genom tiderna. 

Sveriges New England Patriots?

Med tanke på hur många SM-titlar Stockholm Mean Machines har är det näst intill ofrånkomligt att dra paralleller till NFL-laget New England Patriots som vunnit en rad Super Bowl-titlar under de senaste decennierna. Att säga att Stockholm Mean Machines är Sveriges svar på New England Patriots är kanske att ta i. Framför allt med tanke på att konkurrensen i NFL är betydligt hårdare än i Superserien. Dessutom skulle nog inte Carlstad Crusaders hålla med, som under de senaste tio åren faktiskt vunnit fler SM-guld än Stockholm Mean Machines. 

Men, en sak är säker och det är att New England Patriots efter tre omgångar av den pågående NFL-säsongen fortfarande är obesegrade. Laget är också favoriter till att ta hem sin andra raka Super Bowl om man kollar sports betting odds här. Hos 888sport ligger oddset för att New England Patriots ska ta hem Super Bowl 2020 på 4.50 medan Los Angeles Rams, som är det lag som har näst lägst odds, har ett odds på 6.50 för att vinna Super Bowl. 

Source: ‘Tom Brady’ by Jeffrey Beall via Wikipedia (CC BY 4.0)

För övrigt var det ju som bekant just New England Patriots och Los Angeles Rams som möttes i årets Super Bowl i början av februari. Efter en mycket tät match vann till slut Patriots med 13-3, vilket var de lägsta poängen någonsin i Super Bowl. Samtidigt blev också Patriots Tom Brady den äldste quarterbacken någonsin att vinna Super Bowl, 41 år gammal.

Trots att sportens kanske störste genom alla tider fyllde 42 år i början av augusti har han inga planer på att lägga skorna på hyllan. Brady har tidigare meddelat att han planerar att spela till han är runt 45 och fortsätter han att leverera på samma höga nivå finns det mycket som talar för att han nog kommer att spela åtminstone ett par år till. 

2020 års Super Bowl spelas 2 februari på Hard Rock Stadium i Miami, Florida, som normalt sett är hemmaplan för NFL-laget Miami Dolphins. För den som föredrar Stockholm Mean Machines före flashiga NFL-lag drar nästa års upplaga av Superserien troligtvis igång i början av april.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close