.Övriga sporter

Stockholmsryttare en av sex i utvecklingsprogram

Sex nya ryttare har fått plats i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Dressyrryttaren Alva Lander, tävlandes för Hogsta dressyrryttare från Stockholm, är en av dem.

Det är för sjätte året som sex ryttare får inspiration och kunskap genom avsuttna träffar och individuellt stöd inom ramen för utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang. Precis som föregående år är det två ryttare från varje OS-gren som får chansen att vässa sina sportsatsningar. Och intresset för att få plats i utvecklingsprogrammet har varit stort.

– Det känns väldigt bra att vara med och möjliggöra det här utvecklingsprogrammet där vi får hjälpa ryttarna att utveckla hållbara sportsatsningar. Att intresset för att få plats är så stort är självklart inspirerande, säger Maria Guggenberger som är hållbarhetschef på ATG.

I år är det dressyrryttarna Alva Lander och Lina Andersson, fälttävlansryttarna Lina Forsberg och Aminda Ingulfson samt hoppryttarna Antonia Petterson Häggström och Alice Tapper som får möjligheten.

– Det är extra roligt att fyra av de nya ryttarna i nivå 4 tidigare har gått Ryttarutveckling nivå 3! Samtidigt har vi flera ryttare som går och har gått nivå 4 som går vidare in i landslagsuppdrag vilket gör att vi kan bygga vidare på den röda tråden som finns i vår utvecklingsmodell, anser Daniel Bergqvist.

Under året är det stort fokus på ryttaren som idrottare och deras management, men exakt hur året läggs upp och på vilka delar som det läggs vikt, beror på deltagarnas individuella behov. Tillsammans med mentorerna i satsningen Louise ”Lussan” Nathhorst, Göran ”Yogi” Breisner och Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson, som är ny i teamet, görs en plan för varje ryttare som sedan följs upp under året.

– Förhoppningen är att vi ska lägga grunden för en gedigen bas som skapar trygghet för ryttarna. Vi vill ge insikt i vad som krävs för att ta sig till toppen och behålla sin standard. Det handlar om att försöka ge förutsättningar för att bli proffs på seniornivå, säger hon.

Förutom fördjupad insikt i de olika delarna som ryms i en sportsatsning, får ryttarna även individuella medel. För Denise Ljungkvist bidrog pengarna till att hon kunde åka till Tristan Tucker i vintras, vilket gav henne en drömstart som senior. Bland annat blev det ett silver i SM och sedan även en seger i Falsterbo Grand Prix tillsammans med Soega.

– Vinterns vistelse hos Tucker, som är expert på lite spända och speciella hästar, har hjälpt mig jättemycket. Framförallt så hanterar Soega all publik och uppståndelse mycket bättre vilket har synts på resultaten, berättar Denise.

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Relaterade artiklar

Back to top button
Close