.Fotboll

Stjärnorna stöttar Bromma Girls: “Vi står upp för jämställdheten”

Brommapojkarna har för dagen bytt namn till Bromma Girls och siktar på publikrekord. Flera tidigare BP-stjärnor är på plats och stöttar tjejerna.
– Det är dags att få damfotbollen att växa, säger landslagsstjärnan Ludwig Augustinsson.

BP är en klubb som gärna framhäver sitt jämställdhetsarbete och kamp för allas lika värde. Under lördagens match mot Morön BK har klubben storsatsat för att slå publikrekord i Elitettan. På plats på Grimsta är även ett gäng tidigare stjärnor från BP:s herrlag.
– Det är fantastiskt att vara tillbaka på Grimsta, speciellt för ett så här fint evenemang som idag när vi hyllar damerna, det är deras dag, säger Ludwig Augustinsson.
– Det är dags att få damfotbollen att växa och vi visar här att vi står upp för jämställdheten. Det känns som att damfotbollen är på väg att växa ännu mer och intresset blir större. Jag hoppas att det blir en VM-feber i Sverige och att vi kan ta oss vidare därifrån, det ska bli jäkligt kul att följa.
Augustinsson spelade i BP hela sin barndom och gjorde två A-lagssäsonger i klubben innan han tog klivet vidare till IFK Göteborg och sedan FC Köpenhamn och Werder Bremen.
– BP är en klubb för alla. Det finns elitlag, det finns breddlag, alla är välkomna. Det var fantastiskt att växa upp i BP, man hade så mycket fantastiska upplevelser som jag inte tror att jag fått i en annan klubb. Jag hade inte varit lika bra idag om jag inte tagit vägen via BP.

Augustinssons lagkamrat från Werder Bremen, Felix Beijmo, är i Stockholm för att visa sitt stöd för Bromma Girls.
– Det känns jättebra, dels för mig personligen då de här är klubben jag växte upp i, men framförallt för tjejerna på planen. Det blir en enorm push, det händer saker innan matchen, jippo med fyrverkerier, det är en stor grej!
Beijmo gjorde tre säsonger i BP innan flyttet till Djurgården, men även han är uppvuxen i svart och rött.
– Jag tycker att BP är allt annat än en vanlig fotbollsklubb. Det är Europas största fotbollsklubb och det är en klubb där alla får vara med. Det finns såklart akademilag och så finns det en lägre nivå där alla får vara med och det är det som gör BP till den klubb det är. Idag jobbar vi för tjejerna och det är viktigt att det är samma villkor för tjejerna som för killarna, säger Beijmo.

Jack Lahne, som i vintras såldes från BP till Amiens och nu är utlånad till AIK, hyllar BP och storsponsorn Nike för att de lyfter damfotbollen.
– Jag är här för att jag verkligen stöttar det Nike och BP gör för den här jämställdhetsgrejen. Det betyder väldigt mycket för mig. Jag vet hur mycket tjejer krigar, jag har sett det, jag är uppvuxen med att kvinnor tagit hand om mig och jag står verkligen bakom det här, säger Lahne.
– Utvecklingen kommer ske stegvis, Rom byggdes inte på en dag och det kommer ta ett tag men till slut kommer fotbollen bli mer jämställd.

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close