.Fotboll

Fia Grönborg berättar om deltagandet i Robinson

"Man hamnar i ett överlevnadsläge"

Som spelare och marknadskoordinator i BP är Fia Grönborgs tillvaro tämligen anonym. Men på söndag kommer 800 000 TV-tittare se henne göra upp om segern i Robinson. Stockholmssport träffade Fia på Grimsta IP för att prata om medverkan i programmet och hur man går från svältfödd till matchform.

– Jag sökte till Robinson för att jag gillar äventyr, jag gillar att göra saker och jag blir lätt uttråkad och rastlös. Vid den tidpunkten var jag uttråkad och rastlös så det kom ganska lägligt.

Fia Grönborg sitter inne i ett mötesrum i Brommapojkarnas klubbhus på Grimsta IP. Utanför vräker regnet ner. Förhoppningsvis avtar det till helgen och att lördagen bjuder på fint väder, då räknar nämligen BP med att slå publikrekord för damlaget. Den 25 maj är därför ett datum Fia sett fram emot i dubbel bemärkelse, dels för att hon spelar i laget och dels för att hon jobbar som marknadskoordinator i klubben. Men det här samtalet börjar i en helt annan ände, för även om publikrekordet slås på Grimsta är det långt många fler som kommer se henne tävla dagen efter, då slåss Fia nämligen om segern i TV4:s kultprogram Robinson.
– Sedan man var liten har man tittat på Robinson och tänkt att det skulle vara ett roligt program att vara med i och så kom det upp att det upp att de sökte deltagare, säger hon.
Castingprocessen inleddes i maj 2018. Efter diverse intervjuer, läkarundersökningar och psykologsamtal fick Fia veta att hon skulle få resa till Fiji och delta i Mastiffs jätteproduktion. Beskedet kom bara tre veckor innan avfärd. Vilka som deltar i programmet är en hemlighet till dess att TV4 börjar marknadsföra årets säsong, så till vänner, kollegor och lagkamrater sa Fia att hon skulle åka på en långresa till Australien.

En vedertagen sanning i TV-världen är att allting är på låtsas. Produktionsbolaget Mastiff verkar däremot kunna rekonstruerat livet på en öde ö anmärkningsvärt korrekt. Deltagarna får inte mer mat än vad som visas i programmet och när solen gått ner och filmteamet åkt hem är deltagarna så gott som ensamma.
– Jag visste inte vad man skulle förvänta sig. Jag har aldrig levt på en öde ö och jag har aldrig svultit. Över lag var det en cool upplevelse, att få utsätta sig själv för allt man gjorde. Det är ingenting man kan föreställa sig hur det kommer vara innan man åker.
Till en början är Fia vid flera tillfällen nära på att åka ur tävlingen. Hennes lag presterar ofta sämre i lagtävlingarna och på grund av de olika grupperingarna som uppstått ligger Fia ofta nära till hands för att röstas ut. Men tack vare listigt spelande lyckades hon hålla sig kvar och har nu varit med hela vägen fram till det sista avsnittet.
– Under hela min casting sa jag att jag skulle vinna Robinson, så det var mitt mål. I början var jag nära att åka ut på andra och tredje veckan och då var det svårt att tro att det skulle genomföras. Jag tog det som det kom och spelade vecka för vecka, men det var aldrig så att jag tappade tron på mig själv. Jag vet att jag kan och jag är inte dum i huvudet.

Mastiff har över 130 personer på plats på Fiji under inspelningen och är väldigt mån om deltagarnas säkerhet. Med dagliga båttransporter, ljussättningar, TV-synkar och omtagningar finns det inte många sätt som får tillvaron att likna ett riktigt skeppsbrott på en öde ö. Produktionens trumfkort blir därför maten, eller snarare bristen på mat. På öarna där deltagarna bor finns det mandlar och lite kassavarot, i övrigt är det i princip enbart kokosnötter som deltagarna lever på.
– Man hamnar i ett överlevnadsläge. Jag gillar att äta mat och har alltid gjort, men jag hamnade snabbt i ett läge där jag accepterade att det inte fanns någon mat och jag lärde mig att inte bli hungrig, sjukt nog. Jag personligen har jättesvårt för kokos och det var den enda födan där. Så fort man kunde spä ut med lite ris och fick ett mål om dagen så tyckte jag att jag stod mig bra, berättar hon.
I programmet påpekas det av andra deltagare att Fia knappt äter någonting. Anledningen till det var hennes avsmak för kokosnötter, någonting som skulle visa sig bli en nyckel till framgång.
– Anledningen till att jag inte åt så mycket var för att jag inte gillar kokos. Vi lärde oss också ganska snabbt att kokos är diaréframkallande så de flesta hade stora magproblem. För mig som inte åt kokos var problemen snarare de motsatta, när de andra gick och bajsade fyra gånger om dagen kunde jag inte bajsa på tre veckor. Någonstans tror jag att det var nyckeln till framgång, det jag åt stannade i mig.

Minimalt med mat och fysiska tävlingar sliter hårt på deltagarna i Robinson, något som resulterar i en kraftig viktminskning. I ett avsnitt mot slutet av programmet får deltagarna väga sig. Den 164 centimeter långa Fia Grönborg hade då gått ner 11 kilo. Då de flesta av hennes kollegor och lagkamrater trodde att hon varit på semester i Australien borde de blivit förvånade över hennes viktminskning, men Fia berättar att reaktionerna uteblev.
– De flesta reflekterade nog inte över hur jag såg ut, det var nog bara jag själv som tyckte jag blivit skitsmal. Jag står ändå de i laget nära och jag blev förvånad över att det inte var så många som reagerat på det.
Fia var tillbaka på fotbollsplanen direkt efter hemkomsten och under det första träningspasset gjorde sig veckorna på Fiji sig påminda.
– Jag tränade måndagen efter jag kom hem. Det som förvånade mest var att det var så lätt att springa. Jag hade inte tränat på flera veckor men eftersom jag vägde så lite var det lätt att springa. Jag är dock en ganska fysisk spelare och på det viset var det katastrof, jag hade ju inga muskler kvar.
Den givna startplatsen som hon hade innan avresan till Fiji gick förlorad. Hösten 2018 tog BP klivet upp i Elitettan, men på grund av Robinsondeltagandet fick Fia titta på från bänken.
– Hela höstsäsongen var katastrof och jag spelade knappt någonting. Fram tills innan vi åkte hade jag spelat allt så det var trist att inte kunna leverera när man kom hem.

Någonting som blev väldigt påtagligt när kamerorna packats ner var hur isolerade deltagarna hade varit från omvärlden. Under tiden som de suttit strandade på en ö Stilla Havet hade ju verkligheten fortsatt precis som vanligt. Fia berättar att när hon väl satte igång telefonen igen så spårade den ur på grund av alla notiser som kom samtidigt. Under sju veckor hinner det hända mycket i världen, och under de sju veckorna hann det även hända mycket i BP. Under tiden som Fia var borta uppdagades det att herrlagets tränare Luis Pimenta använde sig av metoder som inte gick hand i hand med klubbens värdegrund. Bland annat förekom homofobiska och sexistiska skällsord och pennalism. Pimenta fick sparken och som följd avgick sportchefen Daniel Majstorovic.
– Det hände ganska mycket här på mitt jobb. Jag missade den grejen helt och jag har ärligt talat inte orkat sätta mig in i hela de historien. Av alla skriverier har jag kanske läst två artiklar.

Fia fyller 24 år efter säsongen och börjar i och med det bli en veteran inom fotbollen. Hon har tidigare varit nära att sluta med sporten helt men har, efter lite övertalan, ändå fortsatt i klubben som hon jobbar för. Elitettan är däremot taket, berättar hon. Det finns inte mycket pengar att hämta inom svensk fotboll och ett utlandskontakt känns just nu avlägset.
– Jag skulle inte påstå att jag har några ambitioner att komma längre. Jag tycker att det är kul nu som det är. Jag spelar här och trivs. Mitt liv kretsar kring BP, jag är på Grimsta vid nio på morgonen varje dag och lämnar vid åtta på kvällen.

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close