Handboll

Skuru föll i första finalen – “Det här ska bli en lång serie”

Skuru kom till SM-finaler som favoriter till guldet. Men efter mycket slarv och en dålig andra halvlek har Sävehof kopplat greppet.
– Vi stressar upp oss själva och slår smörpassar på chans, säger Skurutränaren Mats Kardell.

2005 började SM-slutspelet i Handboll att avgöras i endast en match. Under många år delade Globen och Scandinavium på att stå värd för finalen. Men handbollsintresset i huvudstaden sjönk och med det slutade det att koras svenska mästare i Globen. Inför i år beslutades det att finalen skulle, precis som resten av slutspelet, avgöras i bäst av fem matcher. Därför var handbollen tillbaka i Stockholm, och den här kvällen kokade Eriksdalshallen.

För Skuru IK är det här den första finalen sedan 2016 medan regerande mästarna Sävehof har spelat final 14 år på raken. Men Skuru vann grundserien och var inför den första matchen även favoriter till att vinna guldet. Matchen inleddes väldigt jämt och inget av lagen kunde koppla ett ordentligt kommando. Det var full fart åt båda hållen och efter tio minuter hade det gjorts tio mål. Det sista som hände i första halvlek var att hemmalagets Elin Hansson kontrade in ett mål och matchen gick till halvtid i likaläge 12-12.

I andra halvlek kom Sävehof ut som ett helt nytt lag och visade att en vinnande tradition kan göra skillnad. De stängde igen i försvaret helt och straffade Skuru gång på gång i anfallet. Efter tio minuter hade hemmalaget fortfarande inte lyckats göra mål och på resultattavlan stod det plötsligt 12-19. Hemmatränaren Mats Kardell tvingades till en timeout och ett målvaktsbyte, då ryckte även Skuru upp sig.
– Det var en hård kamp. Det som blir avgörande är starten på andra halvlek. Vi går i stå i anfallsspelet och de få lägen vi kommer till bränner vi. Det är den perioden i matchen som avgör, annars tycker jag att det är en jämn match, säger Kardell efter matchen.

Rebecca Nilsson stod för flera fina räddningar och Ulrika Olsson, åtta mål ikväll, var en urkraft framåt. Momentum svängde på nytt och med hjälp av en högljudd publik var Skuru väldigt nära på att kvittera i slutet av matchen. Men på grund av slarv i en omställning satte istället Sävehof matchens sista mål och kunde vinna med 22-24.
– Vi är lite slarvigare än dem. Det har man inte råd med mot så här bra lag. Vi stressar upp oss själva och slår smörpassar på chans. Nu har de favoritskapet istället. Det här ska bli en lång serie, vi får ta tillbaka en match i Göteborg, avslutar Kardell.

Nästa match spelas på torsdag kl 18.10 i Göteborg.

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close