.Nyheter

AIK Basket svenska mästare i SBL Rullstol

SM-finalerna i SBL Rullstol spelas i två matcher, där resultaten från båda matcherna räknas ihop för att utse vilket lag som blir svenska mästare.

Årets final blev en repris på fjolårets final mellan Norrköping Dolphins och AIK Basket. Då vann Dolphins på hemmaplan i Stadium Arena, och nu hade AIK chans till revansch. Efter vinst med 55-64 i första finalen var AIK +9 inför den avgörande finalen på hemmaplan i Solnahallen. Det blev en jämnare kamp, men tillslut vann AIK med 56-52 – och med det SM-guldet 2018-2019!

Förbundskaptenen för svenska rullstolslandslagen Gabe Caligiuri var på plats i Solnahallen.
– AIK var välförtjänta vinnare, de spelar en snabb basket som utgår från att de lyckas med sina snabba uppspel. Rutinen i laget visar sig i slutet av matchen när de även börjar sänka sina skott utifrån.

– Jag kan bara instämma, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. AIK:s snabba passningsspel öppnade upp Dolphins försvar och gav många vackra poäng. Dolphins kämpade dock emot bra och gav aldrig upp vilket gjorde matchen mycket underhållande för oss i publiken.

Förutom den avgörande finalmatchen spelades också tredjeplats-matchen i Solnahallen, mellan Göteborg Rullstolsbasketklubb och Nacka Handikappidrott, en match som Göteborg vann, 60-44.

– Det var ett imponerande arrangemang med mycket publik på läktarna som verkligen engagerande sig i matcherna, säger Caligiuri.

Under finaldagen delades också årets utmärkelser i SBL Rullstol ut av ordförande Mats Carlson och förbundskapten Gabe Caligiuri. Här är vinnarna:

Årets MVP: Joakim ”Hobbe” Karlsson, Norrköping Dolphins
Årets coach: Joakim Blomquist, AIK Basket
Årets lyft: Jakob Karlsson, Nacka HI
Årets domare: Laszlo Cziszer

SBL Rullstol – Slutspel 2019
Semifinaler (två matcher, sammanräknat)
AIK Basket – Nacka Handikappidrott 162-86 (87-38, 75-48)
Norrköping Dolphins – Göteborg Rullstolsbasketklubb 105-94 (51-58, 54-36)

Match om 3:e plats
14/4 Göteborgs Rullstolsbasketklubb – Nacka Handikappidrott 60-44

Finaler
6/4 Norrköping Dolphins – AIK Basket 55-64
14/4 AIK Basket – Norrköping Dolphins 56-52
(AIK Basket svenska mästare efter sammanlagt 120-107)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close