.FotbollNyheter

Mer anfallsspel (och fler poäng) för Fritiof Björkén och hans BP i år

Mer än halva laget är borta och BP ska börja om i Superettan.
Fritiof Björkén är dock kvar och han ser fram emot ett år med förhoppningsvis fler segrar – och mer spel på offensiv planhalva.
Till helgen är det premiär hemma mot Västerås SK.

När BP tog steget upp från Superettan till Allsvenskan och laget skulle förstärkas var Fritiof Björkén det första nyförvärvet att presenteras.
“Vi får in Superettans bästa högerback” sa sportchefen Daniel Majstorovic när den då 27-årige högerbacken plockades in från Öster.

Nu blev inte premiärsäsongen i Allsvenskan var Fritiof Björkén hade hoppats på. Mycket speltid visserligen, men degraderingen var relativt tidigt ett faktum och BP blev ännu ett exempel på hur svårt det kan vara att ta steget från Superettan till att överleva Allsvenska.
– Det gick bra personligen, även om det såklart var en stor omställning. Som ytterback mötte man bättre spelare, det gick snabbare i alla moment och som ett lag i botten blev det mycket försvar och lite tid på offensiv planhalva.
I år förväntas “nya” BP vara ett lag som slutar på över halvan av Superettan och det blir med stor sannolikhet ofta andra typer av matchbilder.
Vad innebär det för dig?
– Vi kommer nog vara mer spelförande, så det blir mer offensivt spel för min del. Jag får chansen att fylla på mer på kanten.
Hur har er försäsong varit?
– Det har varit mycket nytt i och med att många spelare lämnade efter degraderingen. Delvis är vi en helt ny trupp, men vi har fått ihop både gruppen och spelet ganska bra. Svenska Cupen var ett nyttigt tävlingsmoment där två segrar gav bra besked. Jag tycker att vi går in i säsongen med bra självförtroende.
– I startelvan är det bara fem spelare, inklusive mig, som är kvar. Lägg därtill två-tre stycken på bänken.
Under 2018 ställde ni ofta upp med olika typer av försvar. Sådant brukar vara kostsamt för försvar, som rent generellt mår bra av kontinuitet?
– Sant. I slutet av förra säsongen spelade vi 4-2-3-1 och det kör vi vidare på i år, men ifjol ställde laget ibland upp med 4-3-3 eller 4-5-1 och i vissa matcher hade vi en fembackslinje.
– Nu känner jag mig trygg i hur vi spelar.

En av spelarna som lämnade BP, efter alla sina år i Stockholm, var Erik Figueroa. 28 år gammal tog han chansen i Union La Calera i Chilenska ligan – och har gjort succé.
Nu börjar du också närma dig 30-årsstrecket. Hur mycket drömmer du om ett utlandsäventyr?
– Äsch, inte så mycket ändå. Jag skulle inte ta första bästa chans. Bara för att man flyttar utomlands är det ingen garanti att det blir bättre sportsligt, socialt eller ens ekonomiskt. Att spela fotboll i ett land där ligan är sämre än Allsvenskan är inget som driver mig, men skulle rätt chans ges vore det naturligtvis skitkul. Jag har ambitioner med min fotboll, men först och främst gäller det att komma tillbaka till Allsvenskan.
Så du sitter inte uppe på nätterna och skickar SMS till Figueroa och ber honom fixa en plats i laget åt dig?
– Haha! Jag har snackat en del med honom, men inte om sådant… Han har chilenskt pass vilket är en fördel i det sammanhanget eftersom de bara får ha ett visst antal utländska spelare och det är verkligen jättekul att han lyckas bra där borta. Det är en cool grej.
Vad gör du utanför fotbollsplanen?
– Just nu pluggar jag till lärare och har 1,5 år kvar.
Vad tror du annars om säsongen 2019 för din del?
– Serien kommer säkert att bli jämn, men jag tror att vi kan vara med i toppen.

Fritiof Björkén är bördig från Lund och följer fortfarande Lunds BK med stort intresse.
– Jag håller hårt på LBK och det var bra att de gick upp i ettan inför ifjol. Såklart hopppas jag att de ska komma före Torns IF i tabellen, det är viktigt…
Den dagen du ska runda av karriären, om sex-sju år och du har skaffat fru, barn och golden retriver. Blir det Lunds BK då?
– Jag har inte tänkt så långt… Om Lunds BK gått upp en division eller två skulle det locka.
Om Torns IF lyckats gå upp i Superettan och ringer då?
– Nej nej… Det lär inte ske, haha.

NordicBets odds:
BP-Västerås SK
1,75 – 3,60 – 4,50

Relaterade artiklar

Back to top button
Close