.HandbollNyheter

Skånela nekas spel i Vikingahallen – “En sportslig och ekonomisk katastrof”

Nästa vecka ska Skånela försöka kvala sig upp i Handbollsligan.
Men vart de ska spela kvalmatcherna, och när, är oklart. Vikingahallen duger nämligen inte i det sammanhanget.
Plan B: att spela i Vikingahallen på dispens.
Plan C,D,E och F är Solnahallen, Eriksdalhallen, Fyrishov och Eskilstuna.
– Det är som att bli bjuden på fest, men bli nobbad vid dörren, säger Skånelas ordförande Magnus Larsson.

Klassiska Vikingahallen har varit skådeplatsen när såväl Skånelas herrar som damer befunnit sig i högsta serien.
Men nu är det nya tider, kraven är högre – och effekterna blir omedelbara. När herrlaget kvalificerat sig för kval till Handbollsligan har klubben desperat fått tvingas leta efter alternativ på hallar. Vikingahallen godkänns nämligen inte av Svenska Handbollsförbundet – av två anledningar. Den ena är att det inte fins läktare på båda långsidorna, den andra är att publikkapaciteten inte når upp till 1500 åskådare. Vikingahallen tar in cirka 900 åskådare.

Spel i Handbollsligan kommer det sannolikt inte att bli för Skånela någon gång i framtiden.
– För att vi ska kunna komma förbi detta hinder så måste vi och Sigtuna kommun kunna påvisa en plan för ombyggnation. Och kommunen har tydligt sagt att de inte tänker finansiera en ny hall eller arena med skattepengar, det måste till privata finansiärer i så fall. Kommunen har ingen handfast plan i skrift och ingen avsatt peng i någon budget. Det finns lösa diskussioner, men inget konkret.
– Om man kan visa upp att en ny arena, som uppfyller förbundets krav, ska byggas – då kan man få dispens. Aranäs spelade på dispens, våra kvalmotståndare Önnered gjorde det i år, liksom Karlskrona. Men det känns tyvärr rätt avlägset att det ska byggas en ny hall här.
Vad innebär den här situationen för Skånela IF?
– Det är väldigt tufft för oss och vi jobbar på en omprövning av förbundets beslut. Vi visste mycket väl att kraven gäller spel i Handbollsligan, men det framgår nämligen inte i förbundets skrivelser att det även gäller kvalmatcher. Förbundet gav oss informationen den 12 mars…

I skrivande stund har Skånela IF:s styrelse och övriga ledning nyss avslutat ett möte där alternativen till spelplats gåtts igenom.
– Alternativen är grannkommunen Stockholm; Eriksdalshallen och Solnahallen. Fyrishov och Eskilstuna är andra arenor vi tittar på, men i Uppsala finns inte ens handbollslinjer. Att hyra Solnahallen kostar 70.000 kronor och att spela där skulle vara en ekonomisk och sportslig katastrof.
Magnus riktar skarp kritik mot förbundet, samtidigt som han “håller igen”.
– Det är som att bli bjuden på fest, men bli nobbad vid dörren. Ett kvalspel ska vara en sportslig fest, men förbundet skjuter sig själva i foten när det gäller att bestämmelserna gäller även kvalen.
Vad händer härnäst?
– Vi ska lämna in en begäran om omprövning. Jag är rätt skarp i tonen och har fortfarande förhoppningar om att matchen trots allt ska spelas i Vikingahallen. Vi kommer att trycka på att det gavs alldeles för kort tid från det att vi fick informationen tills det att matchen ska spelas; och att det innan dess inte framgått vilka arenabestämmelser som gäller.
Och om ni går upp i Handbollsligan?
– Då får vi bara spela i Vikingahallen om vi kan bevisa att en ny hall är på gång eller ska byggas om – eller så kommer vi få spela på annan ort, säger Magnus Larsson.

Magnus Larsson.

För Skånelas tränare Jimmy Karlsson är det mycket att hålla reda på just nu.
– Jag försöker att fokusera på det sportsliga, även om vi inte vet vart vi ska spela den första viktiga hemmamatchen.
Först var det tänkt att matchen skulle spelas under fredagen, men den har nu flyttats
– Vi räknar med att spela på tisdag den 26:e, det är det vi har att jobba med. USM avgörs i helgen där vi har två-tre spelare med som är viktiga för oss. Byråkratin får inte ta över det sunda förnuftet och jag hoppas att det löser sig.
Hur ser det ut i laget då?
– Vi är inte ett dugg nöjda, även om vi är stolta över att ha nått kvalet. Vi vet också om att vi kan slå Önnered över fem matcher även om de kommer från Handbollsligan och ska vara stora favoriter.
Skadeläget?
– Jesper Byström drog på sig en långtiddsskada mot Lindesberg, i övrigt ser det förbaskat bra ut.

Foto:
Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån.
Skånela IF

Relaterade artiklar

Back to top button
Close