.Ishockey

Kultklubben från kultfilmen – nu kulturbärare

Kultkaraktärer i en kultfilm och ett kultlag i Stockholmsishockeyn.
The Hanson Brothers anda lever vidare i laget med samma namn och på söndag natt spelar laget en nyckelmatch för att undvika titeln “Sämst i stan”.
– Vi ser oss själva som kulturbärare, säger föreningens General Manager Andreas Wohlfeil som varit med sedan starten 1997.

En av världens mest hyllade sportfilmer är Slagskott (Slap Shot) med Paul Newman i huvudrollen.
De starkaste karaktärerna i rullen var bröderna Hanson. Tre fagra pojkar med långt hår, dålig syn, folietejpade knytnävar, obefintligt samvete, korta stubiner och mord i sinnet. The Hanson Brothers blev snabbt kultförklarade när filmen släpptes 1977 och blev en slags symbol för den slagsmålsorienterade ishockeykulturen som rådde, och delvis råder, i Nordamerika.

Men vi backar bandet i drygt 20 år.
Andreas Wohlfeil satt på jobbet med sin kollega och vän Mikael Rytterstam, bandmedlem i ZCA vars repetitioner oftast brukade övergå till NHL-TV-spel.
– Han var sugen på att starta ett hockeylag för att lira med polarna, så vi startade ett gäng. The Hanson Brothers HC. Allt har alltid varit väldigt NHL-inspirerat och är det än idag, även om vi de senare åren tvingats anpassa oss till åldrandet, säger Wohlfeil.
Klubben började spela hockey på uterinkarna (som inte längre finns kvar) i Ritorp Solna. “Hansondome” döptes uterinken om till.
– Det var ett risigt ställe där det stack ut skruvar från sargen och det fanns hönsnät istället för plexiglas. Jag minns att klockan stannade när det var för kallt… Vi körde där de tolv första säsongerna, sedan hörde en kille från sig från Kista av sig när den hallen höll på att riskera att bli baskethall… De behövde lag för att fylla istiderna och vi flyttade in till Husby Ishall – men vi kallar den för Hansson Square Garden.

Spelarna The Hanson Brothers HC, som för övrigt måste ha sett filmen Slagskott för att ens få träna med laget, gjorde länge sitt yttersta för att leva upp till gentlemannatrion som ligger till grund för klubbnamnet.
– När vi startade laget var vi glada amatörer och vi drog åt oss en viss typ av spelare. Vi var totalt ursopiga och åkte på storstryk varenda match. Å andra sidan tränade vi gladeligen på andra sidan stan 06 på morgonen bara för att ha skoj tillsammans.
Hur mycket Hanson Brothers är ni spelare?
– Vi var ganska ”heta” för några år sedan. När vi levde upp till vår värsta image köpte vi in glasögon utan glas och spelade i och vi köpte folie för att vira in knytnävarna i. Men de senaste 5-6 säsongena har vi lugnat ner oss betydligt. Idag är ledordet är att ha kul.
– Tyvärr är det inte så många som har glasögon under match – även om våra målvakter skulle behöva det.

Men ni kommer alltid att förknippas med Hanson-brödernas “aggressiva” spelstil?
– På något sätt har vi alltid kopplats till slagsmålshockeyn och i mötena med Bele – som varit våra huvudantagonister – blev det många slagsmål med kastade handskar tidigare om åren. Allt för att leva upp till en image. Vi hade länge hetlevrade spelare som tog chansen att fightas när den kom.
Media hakade snabbt på.
US Today skrev till och med om oss och vi var minst sagt sugna på att synas. Även Café och DN gjorde stora artiklar och en gång kom en frilansjournalist och gjorde ett långt reportage – som senare publicerades i en porrtidning utan att vi visste om det, säger Wohlfeil med ett garv.
– Vi blev ett kultlag och lockade till och med till oss en del hyfsade spelare. Börje Salmings son Anders var med och lirade i två säsonger bland annat.

Nu har de värsta bråkmakarna slutat, eller blivit äldre och lugnare. Dessutom har förbundet satt ner foten. Rejält.
– Vi skulle inte att ha någon spelartrupp kvar om vi agerat likadant nu som för några år sedan. Då hade alla blivit avstängda i hela säsonger i taget.
Andreas Wohlfeil har varit med sedan 1997 och lirar fortfarande. Grundaren Rytterstam är också med – i rollen som målvakt. Sex personer har varit med i laget i 19-20 år.
– Vår äldste kille i laget fyllde 50 i fjol. Den yngste är 21. Medelåldern ligger strax över 30. Om man vill gå upp i seriesystemet ska man inte lira hos oss, att vinna är inte det viktigaste. Numera är vi rätt kamratliga med de flesta och kan till och med dricka bärs och basta tillsammans med motståndarna efter matcherna.

För grundarna i laget har det blivit viktigt att föreningen kan leva vidare.
– Andra lag dör ut för att de inte förnyar truppen. Vi vill inte hamna i den fällan. Vi är stolta över vår historia och vill bygga vidare på den. Vi tänker långsiktigt. Målsättningen är att klubben ska överleva även när jag lagt av. På sikt kanske till och med starta en ungdomsverksamhet. Vi har ändå överlevt i 21 år! Jag har säkert sett ett 30-tal lag läggas ner på vägen hit.

Hur är formen personligen?
– Jag är på topp och starkare än någonsin. Men det är konstigt; skridskorna blir långsammare för varje år.
Ni ligger i botten av division fem, den lägsta serien i Stockholm?
– Ja, vi är ruskigt ojämna. Lyckligtvis nog slog vi Bele med 6-2 näst senast och fick vind i seglen. Sedan blev det förlust, 1-3, mot Ekerö. Hybris kanske?
Nu väntar bottenmöte med Hephata. Förloraren i den matchen riskerar att tituleras “Sämst i stan” när serien är färdigspelad. Slaget äger rum på söndag klockan 21 (!) på Stora Mossen.
– Hephata är en dövförening med två gamla landslagsspelare i dövlandslaget, bland annat målvakten. De är skitduktiga! Naturligtvis vill inte komma sist i lägsta serien, vi har inte gjort det på länge. Jag tror på en jämn match, dagsformen och inställningen lär avgöra. Men jag håller oss som favoriter.

Avslutningsvis. Hur stark relation har dagens trupp till filmen Slap Shot?
– Den är, eller bör vara, väldigt stark. Vi har ett årsmöte varje år med prisutdelning med NHL-modellen. Då spelar vi TV-spel och ibland ser vi filmen tillsammans då. Det är ett krav att man sett filmen för att få spela här. Vi ser oss själva som kulturbärare, avslutar Andreas Wohlfeil.

Nordicbet erbjuder odds på matchen här.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close