.

Karolinska ska undersöka förebyggande av korsbandsskador

Centrum för idrottsforskning satsar 7,3 miljoner kronor på 21 projekt för att rehabilitera och förebygga idrottsskador. Hjärnskakningar och korsbandsskador är två exempel.

– Skador förstör idrottskarriärer och kan ge men för livet. Ett minskat antal skador och kortare och bättre rehabilitering skulle ge stora mänskliga, sportsliga och samhällsekonomiska vinster. Därför är det mycket glädjande att CIF kan göra den här satsningen på så många angelägna forskningsprojekt, säger Christine Dartsch föreståndare vid Centrum för idrottsforskning.

Här följer några exempel:

Mobilapp hjälper knäskadade mot rädslan

Korsbandsskador är vanliga och allvarliga. En lång fysisk rehabilitering krävs för att komma tillbaka till idrotten. Men rädslan för en ny skada kan vara ett minst lika stort hinder. Idrottsforskare vid Linköpings universitet tar nu fram en mobilapp med psykologiskt stöd som idrottaren själv kan använda i sin rehabilitering. Back in the game (BANG) heter projektet.
Kontakta forskarna vid Linköpings universitet

Blodprov ger grönt ljus efter hjärnskakning

Problemet med hjärnskakningar är en avgörande fråga för vissa idrotters framtid. Ishockey är t.ex. hårt drabbat. Idrottare reagerar olika på en skada. Vissa får långvariga symptom. En felbehandling kan få allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att i förväg kunna identifiera vilka som behöver mer vila. Idrottsforskare vid Göteborgs universitet vill nu ta fram ett ”return to play-test” som kan hjälpa till att identifiera dessa idrottare. Testet sker genom ett enkelt blodprov.
Kontakta forskarna vid Göteborgs universitet

Träningsprogram ska förebygga handbollsskador

Handbollsspelare får ofta problem med axlar och knän. Kan ett specifikt träningsprogram förebygga skador? Det ska forskare vid Karolinska Institutet undersöka. Forskarna vill också ta reda på om ”Knäkontroll” fungerar även inom handboll. Knäkontroll är ett träningsprogram som visat sig förebygga knäskador i fotboll.
Kontakta forskarna vid Karolinska Institutet

Centrum för idrottsforskning fördelar årligen drygt 20 miljoner kronor till idrottsforskning på universitet och högskolor i Sverige. Se vilka projekt som får stöd år 2019. Hela lista.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close