.Nyheter

Laddat inför basketderby

AIK tar emot Djurgården och det heta mötet i Superettan kommer att spraka av känslor i Solnahallen under tisdagskvällen – med start klockan 18.50.
– Det här är en måstematch för oss, säger AIK-stjärnan Serkan Inan.
– Vi har siktat på den här matchen i tre-fyra veckor nu, säger Djurgårdens klubbdirektör Goran Popov.

Derbyhetsen i basket är inte lika traditionsrik som den i fotboll eller ishockey.
Men det går inte att ta fel på den kittlande stämningen inför mötet mellan AIK och Djurgården i Superettan.
– Den här matchen är superviktig, som alla derbyn mellan Djurgården och AIK är. Det är viktigt för våra fans, våra sponsorer och vi vet att det kommer att snackas om matchen i föreningen. Vi har siktat på den här matchen i tre-fyra veckor nu, scoutat AIK noggrant, säger Goran Popov.
– Vi ser det som en måstematch. Lagen möter varandra tre gånger i serien, och vi förlorade det första mötet med Djurgården. Vi vill ha inbördes fördel och bör därför vinna de återstående två matcherna. Vi har lagt mycket fokus på Djurgården, fått lite extra tid och förberett oss väl, säger Serkan Inan.

I jämförelse med fotbollen och hockeyn är basketen en relativ färsk företeelse i AIK och Djurgården. Hur har sporten satt sig i respektive klubb?
– Man måste vara realist, för många var det här korgboll i början. Det är en förening som är över 125 år gammal där fotboll och hockey är huvudsporterna. Men vi ser att det kommer fler fans för varje år, det är en positivt trend och i år har vi sålt rekordmånga årskort. Tvåhundra stycken, att jämföra med femtio i fjol. Det är en positiv trend vi ser, säger Popov.
– Trenden supportermässigt har pekat lite nedåt senaste året. Allt gick hur bra som helst i början, men vi kanske utvecklades sportsligt lite för snabbt. Vi vann allt med AIK, hela tiden och hade chansen ta steget upp i Basketligan. Men organisatoriskt så tar längre tid och vi hade inte musklerna ekonomiskt och var tvungna att tacka nej till den platsen.
– Så jag förstår fansen, att hajpen lägger sig lite. Vi har stampat lite på samma ställe. Nu måste vi vinna tillbaka fansen och då är det viktigt med en stormatch som den mot Djurgården. En publikfest, säger Inan.
Okej, vad är AIK:s styrka i år?
– Vår styrka under de här åren har varit vårt försvar och erfarenheten som vi sitter på hos många spelare. Med meriter från större ligor, stora matcher med mycket folk. Men vi har presterat under förväntan i år och hoppas kunna ändra på det nu. Djurgården blir en bra vändpunkt, säger Serkan Inan.

Goran Popov, hur viktigt var det för Djurgården att få in meriterade Charles Barton som coach?
– Det är en person som jag verkligen ville få in, ett starkt namn i svensk basket med fina internationella meriter. Och en coach som fortfarande har massor av energi, säger Popov.
Hur kommer det då att gå i derbyt på tisdagskvällen?
– Om jag det visste…., men vi är starka. Vi ska kunna ta det här. Samtidigt, man vet aldrig med ett derby, säger Goran Popov.
– Jag tror verkligen hårt på att vi vinner, Som inför varje match. Det är en bra känsla i laget, jag ser i allas ögon att vi vill får ordning på det här, vända trenden och börja vinna igen. Den kapaciteten har vi, säger Serkan Inan.

Matchen kan ses på www.solidsport.se/aikbasket med start kl 18:50.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close