.FotbollSporter

BP åkte ur Allsvenskan efter drama

Brommapojkarna spelar i Superettan 2018.
Det står klart efter 1-2-förlusten hemma på Grimsta under söndagen.

Brommapojkarna hade 1-0 att gå på från torsdagsmötet och för Eskilstuna blev vägen till Allsvenskan 2019 längre när Ludvig Öhman tryckte in 1-0 i 39:e minuten från nära håll efter en långboll in i Eskilstunas straffområde.
Eskilstuna hade, precis som i torsdags, minst lika mycket som BP av spelet, men oförmågan att göra mål var åter tydlig (endast 40 mål i Superettan på 30 matcher).

Därför var det var en besviken Eskilstunatränare Nejmana Miljanovic som kortfattat tyckte till i TV 4/C More vad som krävdes för att vända på det sammanlagda 2-0-underläget.
– Vi måste göra mål, fastslog han.
Och det gjorde Eskilstuna.
I den 65:e minuten, fem minuter efter en ribbträff från torsdagens segerskytt Jack Lahne, fick Samuel Nnamani en passning i straffområdet. Han snurrade runt och sköt ett välriktat högerskott utan chans för hemmamålvakten Nikola Petric.

Och det skulle komma mera och det skulle komma från en före detta BP-spelare. I den 75:e minuten fick Eskilstuna en frispark några meter utanför straffområdet. Bajram Ajeti tog hand om den och via en spelare i BP-muren gick bollen i mål.

Eskilstuna hade vänt och nu krävdes det mål av BP för att vinna kvalmötet och hänga kvar i Allsvenskan där man i år endast gjort 25 mål. Men det blev inga fler mål.

Intressant med norrmannen Ajeti är han gjorde två mål för Brommapojkarna under vårsäsongen. Den 11 augusti tog han steget över till Eskilstuna där han under höstsäsongen gjorde fyra mål.

Alltså var det Eskilstunas två bästa målskyttar i Superettan – Samuel Nnamani, 12 mål, och Bajram Ajeti, 4 mål, som sköt upp klubben i Allsvenskan för andra gången. Första gången var 2017.

Då fanns inte rutinerade Gianluca Curci i målet. I Superettan höll italienaren nollan i 17 matcher och i gårdagens sista ordinarie minut svarade han för en suverän enhandsräddning på Erik Figueroas nick.

En räddning, inför 1 925 åskådare, som till Allsvenskan bär.

– Det var skrivit i himlen och vi skulle vinna och att jag skulle göra segermålet. Jag sa det till min bror innan matchen, så jag visste det, jublade segerskytten Bajram Ajeti i den tillfälliga TV-studion på Grimsta IP som spelarna i Eskilstuna sedan helt tog över i glädje och under champagnesprut.

För Athletic Eskilstuna blir det andra säsongen i Allsvenskan. Den första var 2017.

Notera att historiskt mera kända IFK Eskilstuna ligger på 26:e plats i den allsvenska maratontabellen med 14 säsonger i högsta serien. IFK var med i den första upplagan av Allsvenskan 1924/25. Senaste säsongen var 1964.

För Brommapojkarna blir det elfte säsongen i Superettan.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close