.

Solvalla säljer mark – gör mångmiljonvinst

Solvalla har börjat försäljningen av mark.
På måndagen tecknades ett avtal med Fastighets AB Balder, som får rättighet att bygga bostadshus med ytor om totalt 83 400 kvadratmeter.
– Den dagen som kapitalet kommer in möjliggör det en utveckling av hela arenan, säger Stockholms Travsällskaps ordförande Markus Gustafsson till Kanal 75.

Planerna har funnits i många år och på måndagen togs det första verkliga steget mot Solvallas framtid.
Försäljningen av mark ska ge plats åt den nya stadsdelen Solvallastaden och samtidigt inbringa Stockholms Travsällskap pengar att säkra framtiden för travsportens nationalarena.
Hur mycket pengar det rör sig om avslöjas däremot inte.
– Det är en del av sekretessen i avtalet. Det är mycket pengar, men det räcker inte med att titta på vad travsällskapet ska få, man ska också ha klart för sig att det blir stora kostnader. I avtalet ingår att Stockholms Travsällskap står för infrastrukturkostnader i det blivande bostadsområdet, sådant som el, vatten och avlopp, säger Stockholms Travsällskaps ordförande Markus Gustafsson.
Borde inte köparen stå för det?
– Vi hade flera budgivare och från alla stod det klart att det här måste göras om man ska bygga. Det är klart att vi kunde ha krävt att de skulle tagit kostnaderna, men då hade priset till oss blivit betydligt lägre.

Solvallas tidigare ledning talade vid en pressträff i mars 2016 om att försäljningen av mark kunde ge runt en miljard kronor i nettovinst. Är det sådana summor vi talar om?
– Nej. I och med att våra kostnader beräknas bli mellan 250-300 miljoner så är det inte på den nivån.
Vilken mark rör det sig om?
– Det är området till vänster om backen som går upp mot entrén till Kongressen. Det innefattar den övre parkeringen. Marken längst bort mot Bällstavägen ägs av Stockholms stad och i det planarbete som initierats har staden också utrymme för ett antal kvarter inom det som kommer att bli Solvallastaden.
Planerar ni att sälja mer mark?
– Ja, i första hand området som ligger till höger om backen till Kongressen, som också ingår i det område vi kallar Solvalla syd. I och med att processen i Stockholms Stad drar igång nu så försöker vi göra det så skyndsamt som möjligt, för att kunna dra ihop vatten och el med marken som är såld.
– Sedan finns det även en litet område där traktorerna kör av banan, den del som löper vidare under Ulvsundaleden i anslutning till Annedal. Där ska vi undersöka om det kan finnas intresserade köpare.

Ni skriver i ett pressmeddelande att detaljplanen inte väntas vinna laga kraft förrän 2021, innebär det att Solvalla måste vänta till dess för att få några pengar?
– Ja. Pengarna börjar utbetalas i samband med lagakraftvunnen detaljplan. Klubban ska falla i Stockholms stad, det är ett politiskt beslut som ska gå igenom olika politiska instanser först.
Så publik och aktiva kommer inte att märka några förändringar förrän 2021?
– Sekretariatet på Solvalla kämpar dagligdags med att förbättra arenan och jag tycker att man gjort många bra saker de senaste åren. Men det blir inget kapital från den här affären just nu. Man kan säga att 2021 ligger långt fram i tiden, men det är den tid det tar. Samtidigt skapar det tid för travsällskapet att diskutera vad man ska göra med pengarna.

Vad ska ni göra med pengarna?
– Den dagen som kapitalet kommer in möjliggör det en utveckling av hela arenan. Samtidigt är det inte självklart att sälja stora tillgångar och bara låta det gå in i driften. Hela marken köptes 1916 för 29 000 kronor och det är genom varsamt hanterande som Solvalla kunnat bli den arena den är. Det är samma ansvar på sällskapet idag, när man omvandlar mark till pengar.
– Hur man investerar det här kapitalet, det är det som ska stötas och blötas i travsällskapet. Jag hoppas som ordförande att vi kan få så många aktiva och Basorganisationer som möjligt att vara med och tycka och tänka. Det görs för alla, men framförallt måste vi tänka på de unga tränarna och aktiva, det är för framtiden vi gör det här.
Kommer alla pengar att gå till Solvalla, eller har Stockholms Travsällskap andra projekt?
– Allt överskott som tillfaller Stockholms Travsällskap kommer att gå till Solvalla eftersom vi är en förening som är knuten till arenan, säger Markus Gustafsson.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close