.

Konstprojekt på galopptävlingar på Bro Park

För första gången ska konst och galopp kombineras på Bro Park. Konstgaloppen på den nya galoppbanan i Upplands-Bro på söndag bjuder på konstutställningar, vernissagemingel och galopplöp. Tre konstnärer ut sina verk i läktarbyggnaden under tävlingsdagen.

De tre konstnärerna Per-Erik Berglund, Susanne Danielsson och Anne Hansson arbetar med vitt skilda metoder och vinklingar, men förenas av intresset för hästar och galoppsport. Per-Erik Berglunds passion är foto, Susanne Danielsson arbetar med keramik och Anne Hanssons målar och tecknar i olja och kol. Samtliga har hästar i fokus, och på söndag klockan 12.00 har de sin första gemensamma utställning.

”Galopp är en spännande utmaning för en fotograf. Det går fort, det är färgstarkt och både hästar och jockeys är personligheter. Det är fullt av detaljer, och det är kamp”, säger Per-Erik Berglund.

Han är mest känd för sin matfotografering. Hästar och galopp är ett ganska nytt intresse, men hans foton har blivit mycket populära.

”För min egen del är det först efter tävlingarna som jag ser vad jag skapat. Det är då det bekräftas om jag siktat rätt och om bilderna uttrycker det jag vill.”

Susanne Danielsson beskriver sig som en allkonstnär som framförallt jobbar i keramik. Hon driver företaget Käramik och har en gårdsbutik i Upplands-Bro. Susanne tillverkar en rad olika produkter inklusive bruksföremål, men det är hästskulpturer som är hennes specialitet.

”Det har blivit så att jag gör hästar i alla möjliga utryck. Hästar är ett kraftfullt djur som man inte tröttnar på att avteckna. ”

Anne Hansson är yrkesverksam konstnär som bor utanför Kungsängen. Hon jobbar mest i olja men även kol, och motivet är ofta hästar.

”Jag älskar hästar och deras fantastiska uttryck. Jag reser ofta runt och tecknar dem och hämtar inspiration av deras rörelse, kraft och skönhet. Det som fascinerar mig med galoppsporten är farten, och att försöka fånga det i färg är så härligt!”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close