.FotbollNordicBetNyheter

Reportageserie: Nordicbets oddssättare om Allsvenska toppstriden

Stockholmssport har besökt Nordicbets oddssättare Leopold Neurath.
I en artikelserie i tre delar får vi en inblick i hur det dagliga arbetet fungerar på kontoret på Malta.
Del 1 av 3: Så bedöms oddsen i den allsvenska guldstriden.

Då och då dyker ”Leo” (bilden) upp i Nordicbets allsvenska fotbollspod Ljugarbänken. Mattias Lindström och Erik Edman levererar speltipps vars kombinerade odds boostas upp av Nordicbets oddssättare. Alltså Leo.
Inte sällan ställer Lindström och Edman rätt hårda krav, som tillgodoses…

Vad har du för bakgrund?
– Jag har alltid velat bli oddssättare. Det har varit en dröm för mig. Är man spelare och vill få ett erkännande är det optimala att bli just oddssättare, eller professionell spelare då.
Varför blev du då oddssättare och inte professionell spelare. Var du för dålig för det senare?
– Ja, haha… Det är svårt för om du ska bli proffs måste du ta hjälp av andra hela tiden. Som oddssättare är du nischad på en liga. Då drivs du av ett intresse, som exempelvis tennis som är mitt stora grundintresse. Nu arbetar jag som mest med svensk fotboll, från Allsvenskan till division fyra.
– I de lägre divisionerna tar jag mycket hjälp av kontakter och får in information på olika sätt. I de högre ligorna är det enklare att ha koll. Exempelvis vet ”alla” hur viktig Rosenberg är för Malmö FF och man tar hänsyn till det om han saknas. Men att ”Bagarn” som är mittback i BK Bollsnack är lika viktig för sitt lag och att det är ett stort minus när han saknas; sådant går inte att ha koll på själv… Jag måste få in kunskap på divisionerna och därför läggs mycket tid ner på research innan säsongen. Arbetet med att ta in information är som viktigast innan säsongen.
Hur får du in din information?
– Mycket hämtas från klubbarnas egna kanaler; hemsidor och social media. Men ibland kan jag själv ringa upp personer och förklara att jag satt oddsen på en match si och så och be om deras tankar och åsikter kring det.
Men ni tar betydligt större risker i de lägre divisionerna?
– Sant, men så har vi också lägre ”payback” där också. Man kan alltså inte vinna så mycket pengar på de matcherna. Nordicbet erbjuder odds där mest som en service, som en rolig grej. Man ska kunna gå och titta på sitt lokala lag och satsa en liten slant för att det är kul. Det är ett nöjesspel – som våra kunder vill ha. Vi har ett insatstak som är rätt lågt. Man kan max vinna ett par hundralappar, kanske en tusenlapp i de serierna.

Låt oss snegla på den allsvenska guld- och toppstriden då – och hur Leo resonerar kring de hetaste matcherna.
För det första – hur går det till rent praktiskt när ni kommer fram till hur ett korrekt odds bör vara?
– Först gör vi en procentuell bedömning på hur tipstecknen i en match bör vara fördelade. Sedan matar vi in det i ett system och så blir det autogenererat till ett decimalodds.
Vad säger du om Malmö-Elfsborg?
– Malmö tar nog den… 8,5 av tio gånger. 85 procents chans ungefär alltså vilket innebär att de står i mellan 1,16 till 1,20 just nu. Krysset ligger på cirka tio procents chans och tvåan fem procents chans.
Kalmar-AIK?
– AIK tar den där… kanske nästan fyra gånger av fem någonstans. Kalmar vinner den 12-15 procent. Procentuellt skulle jag sätta 15-15-70 i procentuell chans på de olika tipstecknen.
Hur mycket tar ni hänsyn till AIK:s tapp på viktiga spelare som Olsson, Adu och Larsson, bland andra?
– Vi värderar all sådan information väldigt högt. Och så väger vi det mot hur dåliga Kalmar FF har varit på sistone. Visserligen ställde de upp med en väldigt fin buss mot Hammarby borta – det vill säga; de kan försvara sig om de verkligen vill. Ska Kalmar FF vinna den här matchen får de fokusera på försvaret och hoppas att någon Elmare kan trycka in en frispark eller så.
Häcken-Norrköping?
– Norrköping har en 45-procentig chans att vinna den matchen. Därför står de i 2,30.
– Häcken är ju avsågade, å andra sidan har de en AIK-tränare som kommer att piska på dem utav bara…
Hur mycket snackar ni internt innan sådana här oddssättningar?
– Vi diskuterar ofta kommande matcher tillsammans och har för det mesta en dialog om vad vi tror. Exempelvis är vi överens om att det sannolikt blir målsnålt i matchen mellan Kalmar FF och AIK, just för att båda lagen kan försvara sig bra. Jag tror inte AIK anfaller mycket om de har 0-1-ledning med 20 minuter kvar…

Nordicbets odds hittar ni här.

Läs mer:

Reportageserie: Nordicbets oddssättare om Allsvenska toppstriden

Relaterade artiklar

Back to top button
Close