Nyheter

Snösporten växer i Stockholm

Svenska Skidförbundet och Stockholms Stad ger nu fler än 4 000 barn möjlighet att, via satsningen Alla på snö, få uppleva en dag med fysisk aktivitet på snö.

– Alla på snö är ett väldigt bra exempel på hur vi arbetar med kringaktiviteter för våra barn och unga då större evenemang arrangeras i vår stad. Jag har besökt projektet flera år och sett vilken snöglädje det skapar. Det möjliggör också för många barn, som annars inte skulle komma i kontakt med dessa idrotter, att testa på vintersporter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och bidra till att så många fler fjärdeklassare i år kommer kunna ta del av skidåkningen, säger Emilia Bjuggren, idrottsborgarråd, Stockholms stad.

I dagarna öppnade Stockholms stad anmälan till Alla på snö, satsningen där fjärdeklassare under skoltid får pröva på olika aktiviteter på snö. Tack vare det enorma intresset från barn och lärare, där fjolårets 2 200 platser tog slut på 10 minuter (!), har Svenska Skidförbundet och Stockholms stad lyckats nästan dubblera antalet platser.

Detta betyder att fler än 4 000 barn i Stockholm får chansen att uppleva snöglädje genom Alla på snö.
– Att stadens samarbete med Svenska Skidförbundet nu leder till att vi nära fördubblar antalet platser till över 4 000 kan inte beskrivas på annat sätt än som en stor succé, säger Håkan Jansson på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Genom att bjuda in fjärdeklassare till en dag på snö vill Svenska Skidförbundet uppmuntra barn och ungdomar till en mer fysiskt aktiv fritid. Glädjen bland de barn och ungdomar som får möjligheten att delta i en Alla på snö-dag är stor. Sedan starten 2009 har fler än 100 000 barn och ungdomar i närmare 50 kommuner fått uppleva snöglädje och aktiviteter på snö.
En allt mer stillasittande fritid är ett stort hälsoproblem. Studier visar att de som tränar regelbundet har bättre studieresultat, bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.
– Vi vill göra fysisk aktivitet och lek på snö mer tillgängligt för alla, oavsett bakgrund. Genom Alla på snö lyckas vi nå tusentals barn som annars inte har denna möjlighet. Vi vet att vi genom detta hjälper till att skapa en livslång och positiv relation till rörelse och idrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör, Svenska Skidförbundet.

Om Alla på snö:
En Alla på snö-dag arrangeras tillsammans med kommunen, skolan och skidanläggningen samt ofta den lokala skidföreningen. Där bjuds kommunens fjärdeklassare under skoltid på en dag där de får pröva och utforska allt det roliga, sköna, inspirerande, fartfyllda och häftiga som finns att göra på snö.

De får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att upptäcka sin egen snöglädje. Under dagen får barnen utmana och använda sin balans och smidighet medan de blir skönt trötta av både fysisk ansträngning och koncentration.

Alla på snö stöttas av Vattenfall, Postkodlotteriet, Skistar och Obos som varje år genom sina stöd ser till att Svenska Skidförbundet kan ge över 20 000 barn en stor dos med snöglädje.

LÄS MER: www.allapasno.nu

Relaterade artiklar

Back to top button
Close